Fiscaal nieuws

  • Kunnen we een mondeling aanbod voor een baan intrekken?
    on 27 maart 2024 at 16:32

    We hebben een sollicitant mondeling een arbeidsovereenkomst toegezegd. Door gewijzigde omstandigheden willen we dit bij nader inzien toch niet doen. Kunnen we een mondelinge toezegging voor een baan weer intrekken?

  • Foute einddatum in het arbeidscontract: en nu?
    on 25 maart 2024 at 15:48

    Eén van onze werknemers heeft per ongeluk een foute einddatum in zijn contract voor bepaalde tijd staan. We willen deze einddatum opschuiven. Hoe kunnen we dit goed regelen? 

  • Administreren van gegevens van nieuwe werknemer
    on 12 maart 2024 at 23:00

    Uw organisatie moet aan diverse administratieve verplichtingen voldoen als werknemers in dienst treden. Het is van groot belang dat u deze verplichtingen kent en daaraan voldoet, volgens de bijbehorende regels. Met deze checklist heeft u een overzicht in handen van de belangrijkste administratieve verplichtingen waaraan u moet voldoen bij indiensttreding van een werknemer.

  • Wat kan ik nog met niet-aftrekbare lijfrentepremie?
    on 11 maart 2024 at 13:06

    Een deel van mijn betaalde lijfrentepremie is niet aftrekbaar in mijn aangifte IB. Kan ik daar nog iets mee?

  • Voorbeeld opleidingsplan
    on 7 maart 2024 at 12:19

    Gebruik dit opleidingsplan om de doelen van de organisatie te verbinden met gewenste ontwikkeling van werknemers. Een opleidingsplan maakt inzichtelijk hoe u de ontwikkelbehoefte van de werknemers en de strategische behoefte van de organisatie invulling gaat geven.

  • Hoe bereken ik de vaste reiskostenvergoeding?
    on 7 maart 2024 at 11:17

    Werknemers komen in onze organisatie in aanmerking voor een vaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer. Hoe berekenen we de precieze hoogte van die vergoeding?

  • Zo voert u goede onboardingsgesprekken
    on 4 maart 2024 at 12:32

    Gebruik deze gesprekshandleiding om uw nieuwe werknemers goed van start te laten gaan in uw organisatie. Zo’n vijf procent van de nieuwe medewerkers stopt direct na een eerste rampzalige dag. In een tijd van arbeidsmarktkrapte onverteerbaar en onnodig. Het hele wervings- en selectiecircus moet van vooraf aan weer gestart worden en dat is een heel kostbare aangelegenheid. Een goede onboarding maakt van nieuwkomers productieve blijvers en voorkomt vroegtijdig verloop.

  • Krijgt een werknemer met IVA-uitkering transitievergoeding?
    on 29 februari 2024 at 16:20

    We willen het contract opzeggen van een volledig en duurzaam arbeidsongeschikte werknemer. Hij krijgt een IVA-uitkering. Heeft hij recht op de transitievergoeding?

  • Mag er een concurrentiebeding in de beëindigingsovereenkomst?
    on 22 februari 2024 at 15:00

    Een werknemer zonder concurrentiebeding vertrekt met wederzijds goedvinden. We willen niet dat hij bij de concurrent gaat werken, maar we hebben in de arbeidsovereenkomst geen concurrentiebeding afgesproken. Kunnen we alsnog een concurrentiebeding afspreken in de beëindigingsovereenkomst?

  • Wat zijn de gevolgen van een loonsverlaging voor werknemers?
    on 19 februari 2024 at 10:33

    Als werknemers een deel van hun normale loon uitruilen voor bijvoorbeeld extra vakantiedagen, wordt hun loon logischerwijs lager. Wat zijn daar de gevolgen van voor onze organisatie en de werknemer?

  • Overzicht huidig personeel en vlootschouw (SPP)
    on 15 februari 2024 at 16:44

    Gebruik deze rekentool om inzicht te krijgen in de kwantiteit en kwaliteit van uw personeel voor de strategische personeelsplanning (SPP). Om te kunnen beoordelen of u in de toekomst over voldoende personeel beschikt met de capaciteiten om de verwachte toekomstige werkzaamheden uit te kunnen voeren, moet u inzicht krijgen in de kwantiteit en kwaliteit van uw huidige personeelsbestand.

  • Overeenkomst fiets van de zaak
    on 13 februari 2024 at 14:29

    Gebruik deze overeenkomst om met uw werknemer afspraken te maken over de fiets van de zaak. Een werkgever kan fietsen stimuleren onder werknemers door een fiets van de zaak aan te bieden. Dit is niet alleen gezonder voor de werknemer dan in de auto of het ov te stappen, het draagt ook bij aan de CO2-reductie van werkgerelateerde mobiliteit. Net als bij een ter beschikking gestelde auto doen werkgevers er goed aan om met de werknemer duidelijke afspraken te maken over de ter beschikking gestelde fiets.

  • Hoe berekenen we de ZVW-heffing over een ontslagvergoeding?
    on 5 februari 2024 at 12:00

    We moeten over de ontslagvergoeding die we aan een werknemer gaan uitkeren werkgeversheffing Zorgverzekeringswet betalen. Hoe bereken ik dat?

  • Overzicht nihilwaarderingen
    on 31 januari 2024 at 08:49

    Voor bepaalde verstrekkingen en terbeschikkingstellingen geldt een nihilwaardering, waardoor er uiteindelijk geen sprake is van belast loon en dit ook niet ten laste gaat van uw vrije ruimte. Deze tool geeft inzicht in de situaties waarin en voorwaarden waaronder zo’n nihilwaardering geldt.

  • Moeten we in een schrikkeljaar een dag extra loon betalen?
    on 30 januari 2024 at 07:57

    Elke vier jaar is er een schrikkeljaar. De maand februari telt in zo'n jaar 29 dagen. Betekent dit dat wij dan een dag extra loon moeten betalen?

  • Wat is een preventief spreekuur en is dat verplicht?
    on 22 januari 2024 at 15:01

    We zijn binnen onze organisatie bezig met het afsluiten van een nieuw basiscontract met een arbodienst. Nu bieden alle arbodiensten een preventief (open) spreekuur aan. Wat is een preventief spreekuur en is dat verplicht?

  • Moet ik een 20-jarige die 21 wordt direct meer loon betalen?
    on 22 januari 2024 at 11:15

    Ik heb onlangs een 20-jarige vakantiekracht aangenomen die het minimumloon verdient. Moet ik direct meer loon gaan betalen als zij 21 jaar wordt?

  • Moeten we een paasontbijt als loon belasten?
    on 19 januari 2024 at 12:56

    Wij houden voor onze werknemers een paasontbijt op kantoor op de dag na Pasen. Hoe verwerken we de maaltijd en de chocolade-eitjes in de loonadministratie?

  • Moet een werknemer worden doorbetaald tijdens de pauze?
    on 19 januari 2024 at 10:53

    Er is binnen onze onderneming discussie ontstaan over het wel of niet doorbetalen van loon tijdens de pauze. Hoe steekt dit wettelijk in elkaar?

  • Is een tweede woning als belegging nog interessant?
    on 17 januari 2024 at 14:32

    De spaarrentes hebben weer wat meer afstand genomen van de 0%, maar met de hoge inflatie is sparen nog altijd geen vetpot. In de zoektocht naar rendement storten beleggers zich op de huizenmarkt, waar met huur een stuk hogere opbrengst valt te halen. Maar intussen knagen er allerlei fiscale en financiële ontwikkelingen aan dat rendement. Hoe ziet de lijst met plussen en minnen voor een tweede huis in Nederland als belegging er momenteel uit?