Fiscaal nieuws

  • Mag een werkgever volledig thuiswerken verplichten?
    on 15 juli 2025 at 12:13

    Thuiswerken biedt onze organisatie veel voordelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld flink besparen op de kosten van huisvesting, reiskosten en energieverbruik. Kunnen we onze werknemers verplichten om voortaan volledig vanuit thuis te werken?

  • Hoe verschilt een enkelvoudige van een meervoudige voucher?
    on 14 juli 2025 at 08:55

    Wat is het verschil tussen een enkelvoudige voucher en een meervoudige voucher met betrekking tot de BTW?

  • Wanneer is er sprake van vervoer vanwege de werkgever?
    on 14 juli 2025 at 08:14

    Ik las dat we werknemers een onbelaste kilometervergoeding kunnen geven voor zakelijke reizen, tenzij er sprake is van vervoer vanwege de werkgever. Wanneer is dat in de praktijk aan de orde?

  • Wat is wettelijk gezien eigenlijk een verzekering?
    on 9 juli 2025 at 09:55

    Wij willen onze onderneming inclusief werknemers zo goed mogelijk verzekeren. Maar wat is eigenlijk een verzekering naar de letter der wet?

  • Wie betaalt buitenlandse kosten voor brandstof en tol?
    on 8 juli 2025 at 08:42

    Hoe kunnen we de kosten voor brandstof, parkeren en tol behandelen die de werknemer in het buitenland maakt voor zijn auto van de zaak?

  • Overzicht gerichte vrijstellingen
    on 7 juli 2025 at 07:44

    Voor bepaalde vergoedingen en verstrekkingen geldt een gerichte vrijstelling. Dat betekent dat je organisatie ze alleen hoeft aan te wijzen als eindheffingsloon om ervoor te zorgen dat ze niet ten koste gaan van de vrije ruimte. Ze moeten dan wel binnen de voorwaarden of grens- of normbedragen blijven die voor de betreffende gerichte vrijstelling gelden. Deze tool geeft je inzicht in de situaties en eisen voor de diverse gerichte vrijstellingen.

  • Voorbeeld thuiswerkregeling
    on 3 juli 2025 at 16:10

    Gebruik dit reglement als je het thuiswerken goed wilt regelen in je organisatie. In veel organisaties is er behoefte van werknemers om thuis te kunnen werken. Bijvoorbeeld om files te kunnen vermijden, reistijd te besparen of om beter te kunnen concentreren. Leg de afspraken over thuiswerken duidelijk vast in een reglement zodat iedereen weet wat de regels zijn.

  • Hoe kan AI helpen bij onderbouwd HR-beleid?
    on 3 juli 2025 at 10:35

    Er zijn de afgelopen jaren HR-oplossingen geïmplementeerd in mijn organisatie die hoopvol leken maar teleurstelden. Hoe kiezen we voor oplossingen die daadwerkelijk werken, en hoe kan AI daarbij helpen?

  • Moeten we loonbelasting betalen voor buitenlandse stagiairs?
    on 2 juli 2025 at 13:50

    Volgende maand beginnen in onze organisatie een paar stagiairs uit andere EU-landen. Welke extra aandachtspunten gelden er voor de loonheffingen als we een stagiair uit het buitenland in onze organisatie laten meedraaien?

  • Declaratieformulier kilometervergoeding
    on 2 juli 2025 at 12:48

    Werknemers die voor een zakelijke reis een eigen vervoermiddel hebben gebruikt en hun zakelijke kilometers kunnen declareren, kunnen daarvoor dit formulier gebruiken. Je organisatie mag niet meer dan het fiscale maximum aan reiskostenvergoeding onbelast laten, daarom maakt dit formulier onderscheid tussen een belast en een onbelast deel. Voor het doorbelasten van andere kosten aan de werkgever bestaat een apart Declaratieformulier.

  • Wat is geen loon voor de WKR?
    on 1 juli 2025 at 14:00

    Je onderneming kan de werkkostenregeling alleen toepassen voor vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers die loon vormen. Met deze checklist kun je nagaan of uw organisatie te maken heeft met vergoedingen of verstrekkingen die niet als WKR-loon kwalificeren.

  • Beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden
    on 26 juni 2025 at 14:31

    Gebruik deze uitgebreide voorbeeld beëindigingsovereenkomst bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Als werkgever en werknemer het er onderling over eens zijn dat ze de arbeidsovereenkomst niet voort willen zetten, kunnen zij een beëindigingsovereenkomst opstellen. In die overeenkomst regelen zij de voorwaarden die gelden bij een ontslag met wederzijds goedvinden. In deze modelovereenkomst kan je die voorwaarden kiezen die bij jouw organisatie passen, zodat je een rechtsgeldige, op maat gemaakte beëindigingsovereenkomst heeft.

  • Voorbeeld stageovereenkomst
    on 26 juni 2025 at 11:32

    Gebruik deze stageovereenkomst om goede afspraken te maken met een stagiair. Het is niet ongebruikelijk dat je een stagiair kennis laat maken met jouw organisatie. De stagiair doet praktijkervaring op, terwijl jij gebruik kunt maken van iemand die een frisse kijk heeft op de organisatie en aan wie je slechts een onkostenvergoeding hoeft te betalen. Met goede afspraken voorkom je onder meer dat de stage onbedoeld achteraf als arbeidsovereenkomst wordt aangemerkt.

  • BTW-correctie privégebruik auto van de zaak berekenen
    on 24 juni 2025 at 22:00

    De BTW op aanschaf, onderhoud en gebruik van de auto van de zaak kan worden afgetrokken. Voor het eventuele privégebruik van de auto van de zaak moet echter BTW worden betaald. De BTW die je onderneming over privégebruik van de auto van de zaak moet betalen, regel je via een correctie voor privégebruik in de laatste BTW-aangifte van het boekjaar.Met deze rekentool bereken je hoeveel er in de BTW-aangifte gecorrigeerd moet worden, zowel op basis van de forfaitaire regeling privégebruik auto van de zaak als op basis van het werkelijke gebruik.

  • Vrijwilligersovereenkomst
    on 24 juni 2025 at 11:32

    Gebruik deze overeenkomst om afspraken te maken met een vrijwilliger. Ook bij de inzet van vrijwilligers moet een organisatie rekening houden met wet- en regelgeving. Het is daarom zaak om over een aantal zaken rechtsgeldige afspraken te maken, zodat problemen voorkomen worden.

  • Wat is nawerking van de Ziektewet na einde dienstverband?
    on 24 juni 2025 at 10:17

    Een ex-werknemer die net bij ons uit dienst is, is ziek geworden. Nu krijgen we een brief van UWV over de nawerking van de Ziektewet. Wat betekent dat voor onze organisatie?

  • Herstellen van fout op factuur
    on 24 juni 2025 at 07:04

    Fouten op een factuur kunnen je duur komen te staan. Is er dan helemaal niks meer te doen als je per ongeluk één of meer foutjes hebt gemaakt? Ja, zeker wel! Het herstellen van de situatie van een onjuiste factuur verloopt via bepaald stappen. Volg ze in dit stappenplan.

  • Kunnen we betaling van een vordering eeuwig opeisen?
    on 23 juni 2025 at 12:58

    Een van onze leveranciers heeft vijf jaar na levering nog steeds onze factuur niet betaald, zagen we onlangs. Kunnen we daar nu nog wat aan doen of is het inmiddels verjaard?

  • Het PMO (preventief medisch onderzoek) in vijf stappen
    on 16 juni 2025 at 12:21

    Gebruik deze tool om een preventief medisch onderzoek (PMO) te introduceren in jullie organisatie.Goed arbobeleid is gericht op de veiligheid en gezondheid van elke werknemer. Werkgevers zijn verplicht om werknemers een vorm van preventief onderzoek aan te bieden. Dit moet minimaal een periodiek arbeidsgeneeskundig onderzoek (PAGO) zijn, maar is makkelijk uit te breiden naar een breder onderzoek met een preventieve functie.Door de beroepsvereniging van bedrijfsartsen is hiervoor het preventief medisch onderzoek (PMO) ontwikkeld. Eén van de kerndoelen is het voorkomen van beroepsziekten en arbeidsgebonden aandoeningen.

  • Waarom is het initiatiefrecht ook belangrijk voor de bestuurder?
    on 11 juni 2025 at 11:06

    Onze ondernemingsraad heeft het recht om over 'alle aangelegenheden die de onderneming aangaan' voorstellen aan de bestuurder te doen: het initiatiefrecht (artikel 23 WOR). Onze bestuurder ziet er echter het nut niet zo van in. Hoe leggen we uit dat het initiatiefrecht ook voor hem waardevol kan zijn?